PENSIOEN

De wettelijke pensioenleeftijd ligt in België momenteel op 65 jaar, maar je kan onder bepaalde voorwaarden vroeger met pensioen vertrekken. Je kan het vervroegde pensioen aanvragen als je voldoet aan deze leeftijds- en loopbaanvoorwaarden. Voor elke regeling gelden specifieke regels.

Deze pensioenleeftijd wordt in 2025 (ingangen vanaf 1 februari 2025) verhoogd tot 66 jaar en in 2030 (ingangen vanaf 1 februari 2030) tot 67 jaar.

Voor bepaalde categorieën van ambtenaren of werknemers ligt de leeftijdsgrens hoger (bijvoorbeeld rechters) of lager (militairen, piloten, ...) dan 65 jaar.

De omvang van het pensioenbedrag wordt in de regel berekend op basis van inkomsten, duur van de loopbaan, de loopbaanbreuk en de gelijkgestelde periodes van inactiviteit. Het wordt indien nodig aangevuld tot het minimumpensioen voor het overeenkomende arbeidsstatuut. Elk stelsel biedt bovendien specifieke aanvullingen en pensioenvoordelen op het wettelijk pensioen.

De Belgische sociale zekerheid kent ook afgeleide rechten toe aan huwelijkspartners. Zo hebben ex-echtgenoten van werknemers en zelfstandigen recht op een deel van het pensioen van hun vroegere partner. 

© 2017 - 2022 Hegis Legal | sitemap | rss